





Tenth meeting of the Regional Steering Group for Civil Registration and Vital Statistics in Asia and the Pacific, 7-9 May 2024

## Agenda

Day 1, Tuesday, 7 May 2024		
Session number and Time	Topic and speakers	Document
Morning		
	<ul> <li>Welcome, adoption of agenda and introductions (40 mins)</li> <li>Welcome remarks by Chair of the Regional Steering Group for CRVS in Asia and the Pacific (RSG) and Ms. Rachael Beavan, Director, Statistics Division, ESCAP (10 mins)</li> <li>Tour-de-table: (1) Who is participating in the meeting? And (2) describe the future of CRVS in one word (30 mins)</li> </ul>	- Information about the Regional Steering Group - Terms of Reference for the RSG for CRVS in Asia and the Pacific
Session 2: 09.40- 10.40	<ul> <li>Introduction to World Café (5 mins)</li> <li>Presentation by Mr. Sovannaroth Tey, Associate Statistician, Statistics Division, ESCAP</li> <li>World Café: Key achievements throughout the Asia and the Pacific CRVS Decade (55 mins)</li> <li>Birth registration.</li> <li>Death registration and recording of Cause of death.</li> <li>Vital statistics production</li> <li>Inclusion of hard to reach and marginalised groups.</li> <li>Digitalization and linkages between civil registration and other government systems</li> <li>Legislative and regulatory changes</li> <li>Expected outcome: Regional Steering Group members share key achievements throughout the Decade which could be captured in the regional synthesis report for the 2024 review of the CRVS Decade.</li> </ul>	

10.40- 11.00	Group photo and break (20 mins)	
Session 3: 11.00- 11.25	Reporting back to plenary from the World Café discussions (25 mins)	
Session 4: 11.25- 12.25	<ul> <li>2024 review of the CRVS Decade (1 hr)</li> <li>Presentations (40 mins):</li> <li>Overview of the 2024 review questionnaire process and timeline: Mr. Sovannaroth Tey, Associate Statistician, Statistics Division, ESCAP (10 mins)</li> <li>Experience sharing by RSG members who have participated in the pilot (30 mins)</li> <li>Q&amp;A (20 mins)</li> <li>Expected outcome: Regional Steering Group members are aware of the processes and timeline for completing the 2024 review</li> </ul>	
12.25-	questionnaire. The rest of the Regional Steering Group members learn from the experiences of members who participated in the pilot.  Lunch	
14.00		
Afternoon		
Session 5: 14.00- 15.00	Deep-dive: Questions on cause of death in the 2024 review questionnaire (60 mins)  Presentations (45 mins):  • Experience on answering cause of death questions from the midterm review: Mr. Sovannaroth Tey, Associate	
	Statistician, Statistics Division, ESCAP (15 mins)  Cause of death indicators and data sources (15 mins)  Cause of death data access and collection for the 2024 review questionnaire (15 mins)	
	Q&A (15 mins)	
	<b>Expected outcome:</b> Regional Steering Group members are able to differentiate the questions on cause of death and provide accurate	

	data. Answers from the questionnaire will better reveal current progress on the quality, quantity, and timeliness of cause of death recording in Asia and the Pacific.
15.00- 15.15	Break (15 mins)
Session 6: 15.15- 16.15	Effective approaches for completing the 2024 review questionnaire (60 mins)  Group discussion (30 mins):  • Break out into 5-6 groups.
	<ul> <li>Each group assigns a rapporteur to report back during the next session.</li> <li>ESCAP personnel will provide clarification and keep time.</li> <li>Reporting back to plenary and Q&amp;A (30 mins)</li> </ul>
	Questions for group work:
	<ul> <li>Which stakeholders should be involved in the process of completing the questionnaire in your country?</li> <li>Who can effectively lead the work?</li> <li>What data sources are needed? How to access them?</li> <li>Which questions would be particularly difficult?</li> <li>What technical support, if any, is needed?</li> </ul>
	Expected outcome: Regional Steering Group members identify mechanisms to increase the quantity and quality of responses to the 2024 review questionnaire. High quality responses from countries feed into the drafting of regional synthesis report on progress throughout the Asia and the Pacific CRVS Decade (2015-2024). The report will be presented at the 2025 Ministerial Conference.
Session 7: 16.15- 16.55	Open brainstorming session (dreaming session): Agreements would we like to have for the extension of the CRVS Decade (40 min)
	Moderator: Ms. Tanja Sejersen, Statistician, Statistics Division, ESCAP  Montimeter: Nicolas Pateins Hamal Statistics Division, ESCAR
	Mentimeter: Nicolas Patoine-Hamel, Statistics Division, ESCAP
	Questions for plenary discussion:
	What would you like to achieve before 2030?

	<ul> <li>How should your CRVS system look like in 2030 compared to now?</li> <li>What would you like your head of government to commit to achieving by 2030?</li> </ul>	
	<b>Expected outcome:</b> Regional Steering Group members are in agreement of what the overall aim of an extension should be.	
Session 8: 16.55- 17.00	Closing (5 mins)	

Day 2, Wednesday, 8 May 2024		
Session number and Time	Topic and speakers	Document
Morning		
Session 9: 09.00- 09.30	<ul> <li>Welcome to Day 2, Chair of the morning sessions (5 mins)</li> <li>Recap of Day 1, Rapporteurs from Day 1 (10 mins)</li> <li>Remaining questions from Day 1 are to be raised for plenary discussion (15 mins)</li> </ul>	
Session 10: 09.30- 10.20	Introduction to the 2025 Ministerial Conference on CRVS in Asia and the Pacific: Overview, processes, and timeline (50 mins)  Video showing key events from the Ministerial Conference in 2021 (5 mins)  Presentation (15 mins):  Overview, processes, participation, and timeline: Ms. Petra Nahmias, Chief of Population and Social Statistics Section, Statistics Division, ESCAP.  Q&A and plenary discussion (30 mins)  Expected outcome: Regional Steering Group members are aware of the processes and timeline for the 2025 Ministerial Conference.	- Programme for 2021 Ministerial Conference - Report of the 2021 Ministerial Conference - Official documents for the 2021 Ministerial Conference
10.20- 10.35	Break (15 mins)	

Session 11:	2025 Ministerial Conference on CRVS in Asia and the Pacific: What
10.35-	do we want? (15 mins)
10.50	Presentation by Ms. Tanja Sejersen, Statistician, Statistics Division, ESCAP (5 mins):
	What do you want to highlight at the 2025 Ministerial     Conference?
	How would we know whether the Ministerial Conference is a success?
	What should be our key objectives of the Ministerial     Conference?
	Plenary discussion (10 mins)
	<b>Expected outcome:</b> Regional Steering Group members take note of important factors to consider when deciding on desired outcomes from the 2025 Ministerial Conference.
Session 12: 10.50- 12.00	Desired outcomes from the 2025 Ministerial Conference (1 hr 10 mins)
	Group discussion (45 mins):
	Break out into 5-6 groups and discuss the key points from session 11.
	<ul> <li>Each group assigns a rapporteur to report back during the next session.</li> </ul>
	ESCAP personnel will provide clarification and keep time.
	Reporting back to plenary (25 mins):
	<b>Expected outcome:</b> RSG members decide on the outcome documents and key achievements worth highlighting at the 2025 Ministerial Conference.
12.00- 13.30	Lunch
Afternoon	

Session 13: 13.30- 14.45	2025 Ministerial Conference on CRVS in Asia and the Pacific:  Ministerial participation (1 hr 15 mins)
	Presentation (15 mins) by Ms. Tanja Sejersen, Statistician, Statistics Division, ESCAP:
	Ministerial participation: Who and how do we get them there.
	Overview of Ministerial segment, roundtables, and implications for CRVS improvement in Asia and the Pacific.
	Brainstorming session (35 mins):
	Break out into 5-6 groups and discuss potential topics for the Ministerial roundtables and other sessions during the Ministerial segment.
	<ul> <li>Each group assigns a rapporteur to report back during the next session.</li> </ul>
	ESCAP personnel will provide clarification and keep time.
	Reporting back to plenary (25 mins)
	Expected outcomes: The Regional Steering Group make decisions on key topics for the Ministerial roundtables and other sessions
	during the Ministerial segment.
14.45- 15.00	Break (15 mins)
Session 14: 15.00- 16.00	2025 Ministerial Conference senior officials segment: Improving  linkages between CRVS, health sector, and legal identity (1 hr)
	Presentations (45 mins):
	Q&A, plenary discussion, and decision on whether or not to include the topic in the Ministerial Conference agenda (15 mins)
	Expected outcome: Regional Steering Group members take notes of practical approaches to engage relevant stakeholders from the health and identification agencies in CRVS system improvement.  Member countries can also share their needs for partners to consider when designing their support programs.

Session 15: 16.00- 16.45	2025 Ministerial Conference on CRVS in Asia and the Pacific:  Documentation and Ministerial Declaration (45 mins)	- Resilience and inclusivity papers
	<ul> <li>What does an outcome document look like: Structure, key messages, and implications on CRVS improvement efforts during the extension: Ms. Tanja Sejersen, Statistician, Statistics Division, ESCAP.</li> <li>Suggested papers: Progress report, partners' support throughout the CRVS Decade, resilience and inclusivity.</li> </ul> Q&A and plenary discussion (30 mins).	
	<b>Expected outcome:</b> Regional Steering Group members decide on the most important issues to be covered in the papers.	
Session 16: 16.45- 16.50	Closing (5 mins)	

Day 3, Thur	Day 3, Thursday, 9 May 2024		
Session number and Time	Topic and speakers	Document	
Morning			
Session 17: 09.00- 09.30	<ul> <li>Welcome to Day 3, Chair of the morning sessions (5 mins) (TBC)</li> <li>Recap of Day 2, Rapporteurs from Day 2 (10 mins)</li> <li>Tour-de-table: Participants will be asked to share their own perspective on the tenth RSG for CRVS meeting, meeting arrangement, and contents covered: Mr. Nicolas Patoine-Hamel, Statistics Division, ESCAP (15 mins)</li> </ul>		
Session 18: 09.30- 10.45	World Café: Key messages in the 2025 Ministerial Declaration  (Building on discussions in Session 15) (45 mins)  • Progress to-date  • Extending the Decade to align with the 2030 Agenda.		

Afternoon		
13.30		
12.00-	Lunch	
	<b>Expected outcome:</b> Regional Steering Group members take note of key messages to communicate with their Minister to confirm the latter's participation.	
	Reporting back to plenary (20 min)	
	<ul> <li>Roleplay in small groups of 3 people (35 min):</li> <li>Take turns roleplaying as the Minister and RSG member attempting to secure the Minister's participation among the group of 3 people.</li> </ul>	
	Introduction to the role play (5 mins): Ms. Tanja Sejersen, Statistician, Statistics Division, ESCAP.	
Session 19: 11.00- 12.00	Elevator Pitch: Securing Minister's participation in the Ministerial  Conference (1 hr)	- Handout with description of roles
10.45- 11.00	Break (15 mins)	
	Expected outcome: Regional Steering Group members decide on the title for and main messages to be included in the Ministerial Declaration. Members are also aware of the follow-up work required to realize the vision of the Ministerial Declaration.	
	Plenary discussion and decision on the title and key messages of the Ministerial Declaration (10 mins). Mentimeter: Nicolas Patoine-Hamel, Statistics Division, ESCAP.	
	Reporting back to plenary from the World Café discussions (20 mins).	
	<ul> <li>Enhancing the resilience and inclusivity of CRVS systems across the region.</li> <li>Support from development partners.</li> <li>Other key messages</li> </ul>	

Session 20: 13.30- 14.50	2025 Ministerial Conference, supporting activities, side events and civil society engagement (1 hr 20 mins)  Video from children and youth consultation and presentations (45 mins)  Q&A (10 mins)  Plenary discussion and decision on whether or not to include the topic in the Ministerial Conference agenda (25 mins)  Expected outcome: Regional Steering Group members identify practical approaches to engage CSOs and youths on CRVS system improvement	- Side events at the 2021 Ministerial Conference
Session 21: 14.50- 15.50	Discussion: Governance arrangement for the extension of the Decade (1 hr)  Presenter and moderator (5 mins):  • The current governance structure in support of the CRVS Decade and the role of the Regional Steering Group on CRVS: Tanja Sejersen Statistician, Statistics Division, ESCAP (ToRs, Selection procedure (level of members), reporting requirements)  Inputs from long standing members on achievements (30 mins)  Plenary discussion (25 mins)  Expected outcome: Regional Steering Group members take note of the process and timeline for obtaining approval from the ESCAP Commission on the new composition of RSG members.	- Regional Steering Group for CRVS in Asia and the Pacific - Terms of Reference for the RSG
Session 22: 15.50- 16.50	<ul> <li>Wrap up (1 hr):</li> <li>Recap of Day 3 – Rapporteurs for Day 3 (15 mins).</li> <li>Summary of decisions made by RSG members on the 2025 Ministerial Conference: Mr. Sovannaroth Tey, Associate Statistician, Statistics Division, ESCAP (10 mins).</li> <li>Reflection – Plenary (15 mins).</li> <li>Closing remarks (10 mins)</li> <li>Evaluation form (10 mins).</li> </ul>	

Session 23:	Coffee/Tea (10 mins)	
16.50-		
17.00		